//////

trylinka ile na m2

W okresie przedrozbiorowym, w okresie hulanek i obżarstwa, szczególnie na dworach możnych, kunszt sporządzania potraw doszedł do perfekcji. Pomocą stały się przyprawy roślinne, głównie jednak zamorskie — importowane, choć używano także chętnie krajowych, takich jak karolek, kolendra, koper wioski, majora, rzeżucha ogrodowa i wodna, cebula prosta i hiszpańska, rokambuł, naszpikowany, anyż, barwnik z Wasilków, balsam polski, chrzan, czarnuszka, dzięcielina, szczypior, trybulka, chmiel, szałwia, rozmaryn, jałowiec, groch ziołowy i powidła bzowe. Nadmierne obżarstwo staje się przyczyną wielu schorzeń, które wymagają różnorakich leków. Kiedy w okresie rozbiorowym kraj utracił państwowość, naród polski ze swą wielowiekową kulturą począł szukać dróg wiodących do wewnętrznego odrodzenia.