//////

Świat byłby znacznie smutniejszy, gdyby nie było rzeczy smacznych. Wiedzieli już o tym nasi przodkowie i może nawet nadto sobie w tym zakresie dogadzali. W każdym razie kuchnia polska należała do najlepszych w Europie, słynęła z obfitości jadła i napojów. Z tej racji, aby mogła być strawna, musiała się posługiwać przyprawami, pierwotnie wyłącznie rodzimymi, jak kminek, chrzan czy mięta. Z biegiem czasu zaczęła czerpać wzory z krajów śródziemnomorskich, gdzie używanie przypraw ziołowych było szczególnie rozpowszechnione. Chlubą każdej dobrej polskiej gospodyni był właściwy sposób ich użycia, wpływający korzystnie na smak potrawy, przypadający do gustu biesiadnikom. Każdy rejon kraju miał swoje zwyczaje kulinarne i ulubione, odpowiednio stosowane przyprawy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *